Nieuws

STUDENTEN HOGESCHOOL UCLL KAPEN 4 CERA AWARDS WEG

Zaterdag 26 september 2015 wonnen niet minder dan vier studenten van hogeschool UC Leuven-Limburg, Campus Diepenbeek, een CERA Award tijdens een viering op het Thermotechnisch Instituut te Leuven. Tom Hillen, Tom Boelen, Yannick Vliegen en Tom Schouteden gebruikten hun talent om een technische uitdaging in de ‘social profit’ sector aan te gaan in het kader van het project ‘Techniek in de Zorg’. Ze ontwierpen enerzijds een app voor kinderen met een autismespectrumstoornis en anderzijds een speciale badkamer op maat van dementerenden en hielpen zo een reële nood invullen. De jury peilde naar de manier waarop de samenwerking verliep, hoe de student zich inleefde in de situatie en hoe hij zich aanpaste aan de noden van de organisatie en haar doelgroep. In totaal werden er 8 prijzen voor professionele bachelors uitgereikt. De UCLL-studenten namen dus de helft van de prijzen mee naar huis.

De Limburgse studenten presenteerden de eerste week van september al hun cases voor het project ‘Techniek in de Zorg’ op IMEC, het wereldvermaarde onderzoekscentrum voor nano-technologie met hoofdkantoor te Leuven. Daar overtuigden ze de jury onder meer met focus op een bruikbaar resultaat voor de eindgebruikers. Tom Boelen, student Elektronica/ICT UCLL: “Ik hechtte veel belang aan de feedback van de doelgroep: mijn motto voor dit project was ‘niets over hen zonder hen’. De jury heeft dit blijkbaar bijzonder gewaardeerd.”

De jury was bovendien erg blij met de bewuste keuze voor een ‘Techniek in de Zorg’ project. Het werd gerealiseerd door de multidisciplinaire samenwerking tussen leerlingen van de secundaire school TIHH te Hasselt, de professionele bachelors van UCLL en studenten van de masteropleidingen van Luca School of Arts. Ze werkten aan concrete toepassingen om met moderne technologie problemen uit de zorgsector op te lossen. Yannick Vliegen, student Elektromechanica UCLL: “Door samen te werken over disciplines heen, leer je veel van elkaar. Ik stak bij het ontwerpen van de badkamer veel op over dementie, en de studenten Verpleegkunde leerden het een en ander over techniek.” UCLL en opdrachtgever Menos bekijken momenteel hoe de badkamer in de zorginstelling voorzien kan worden.

De cases voor ‘Techniek in de Zorg’ werden aangebracht door bedrijven en zorginstellingen. Zo werd de app ontwikkeld in opdracht van De Dageraad en het KIDS en in samenwerking met het bedrijf Z-apps. Tom Hillen, student Elektronica/ICT UCLL: “Ik heb heel wat opgestoken, zowel technisch als sociaal. Samenwerken met een bedrijf werkt nu eenmaal anders dan als je op je eentje programmeert.” De app is ondertussen ook op de markt. ‘Techniek in de Zorg’ werd ondersteund door het Zorgplatform Limburg vanuit SALK-middelen.

De CERA Award brengt twee werelden en verschillende competenties samen. Hij linkt social profit organisaties aan studenten van technische bachelors en industrieel en burgerlijk ingenieur. Ze gaan in het kader van een eindwerk, een ontwerpopdracht of een stage aan de slag en scherpen zo hun sociale, communicatieve en creatieve vaardigheden aan. Tom Schouteden, student Elektromechanica UCLL: “Met een CERA-Award op je CV kan je makkelijk je inzet aantonen.” CERA Award en UCLL kondigden zaterdag aan dat ze nog intensiever zullen samenwerken.

Meer info: www.cera-award.be

 

 

SLOTEVENT

Op 22 mei 2015 stellen de studenten van het programma Techiek in de Zorg met veel trots hun projectresultaten voor. Samen met de casebegeleiders, de projectleider en de verschillende partners nodigen we u uit om deel uit te maken van dit slotevent.

Meer info en inschrijven via volgende link.

 

PRESENTATIE OP CARE FULL TECHNOLOGY

Op 18 maart 2015 stelden de studenten van de cases MENOS, SKILPOD en KIDS/DE DAGERAAD hun case voor op de terugkomdag van het project Care Full Technology op de Erasmus Hogeschool in Brussel. Het project Care Full Technology focust op de interdisciplinaire samenwerking tussen studenten uit de professionele bachelor opleidingen technologie, zorg en bedrijfskunde. Samen ontwerpen zij een oplossing op maat voor een concrete vraag van een zorginstelling.

De presentaties van onze studenten "Techniek in de Zorg" werden erg gesmaakt door de aanwezige jury. 's Namiddags kregen we nog een workshop over het Business Canvas Model, in aanwezigheid van VLAJO experts.

 

CONGRES VOOR TECHNOLOGIE EN ZORGONDERWIJS - DEN BOSCH - NL

10 december werd het programma "Techniek in de Zorg" voorgesteld op het Congres voor Technologie en Zorgonderwijs in de Brabanthallen in Den Bosch.

Deze dag stond in het teken van de veranderingen die gepaard gaan met de inbreng van technologie in de zorgsector en hoe de zorgprofessional daarop moet worden voorbereid. Maar hoe verbind je zorg en techniek? Hoe geef je zorgtechnologie vorm in het onderwijs? Hoe koppelen we de voortdurende technische innovatie aan competenties in het onderwijs? Allemaal vragen die de revue passeerden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CROSS-OVER EVENT

Op dinsdag 2 december kregen 150 leraars, directeurs en clb-medewerkers uit het secundair onderwijs een inkijk in een tiental projecten die de UC Leuven-Limburg (KHLim) opzet samen met het secundair onderwijs. Het programma "Techniek in de Zorg" werd voorgesteld als voorbeeld van een innovatieve invulling van STEM-vakken. De studienamiddag werd afgesloten door een causerie door KU Leuven-rector Rik Torfs.

Klik hier voor meer informatie

 

STARTEVENT

8 oktober gingen we effectief van start met het programma 'Techniek in de Zorg'.

Tijdens deze namiddag werden alle belanghebbende actoren samengebracht en werden de cases voorgesteld die opgenomen worden binnen dit traject.

Om de presentatie van het startevent te downloaden klik hier.

Om de foto's van het startevent te bekijken klik hier.