Case 2: Skilpod

Reacties

Eerste blogpost van het Skilpod Team! (En wat voor één) 

Vandaag hebben we deelgenomen aan de Dementie Carrousel. Dit is een spel waarbij we trachten meer inzicht te krijgen in wat het is om zelf te leven met dementie, maar ook over hoe het is om te zorgen voor iemand met deze aandoening. 

Het spel bestond uit verschillende rondes die je per duo's kon uitvoeren. Elke opdracht zorgde voor enkele emotie's die ons de leefwereld van onze doelgroep beter hielp begrijpen. Zo moetsen we elkaar bijvoorbeeld dingen proberen uit te leggen of elkaar begeleiden. 
De nadrukkelijkste gevoelens waren die van machteloosheid en frustratie. Ook het het vertrouwen moeten hebben in andere personen kwam aan bod en bleek niet zo eenvoudig. 

We kunnen besluiten dat deze Carrousel een leerijke manier is om een betere kennis te verkijgen over dementerenden en ik kan het iedereen aanraden die zich in de toekomst toelegt op het oplossen van problemen voor deze mensen. 

Hopelijk kunnen wij hen ook een stapje verder helpen in de nabije toekomst. 

Meer updates volgen! 

Door de deelname aan de dementiecarrousel heb ik zelf enkele emoties, die demeterende mensen elke dag voelen, ervaren. 

Het was een leuke, soms zelfs confronterende, maar vooral een zeer lerrijke ervaring. Persoonlijk moet ik zeggen dat mijn beeld naar de zorg-wereld, door dit kleine "spelletje", verbreed is. Ik heb een beter zicht gekregen op hoe deze mensen zich soms voelen, en hoe het voor de zorgverlens is. Ik zou het iedereen aanraden!

Ondertussen zijn we al halfweg naar de deadline van het project in mei en hebben we reeds een 'kleine' vooruitgang geboekt.

De case hebben we opgedeeld in 3 luiken, waarvan één luik een autonoom waterzuiveringssysteem inhoudt. Ik, Jondar Schumann, zit in dit team samen met Ben Boesten, Jente Colling en onze Voorzitter Chris Digneffe.

Onze taak houdt in om een kleine wooneenheid, op zelfstandige basis, voorzien van zuiver water en dus niet wordt aangesloten op de bestaande waterleiding. we moeten dus proberen om het afvalwater en/of regenwater dat we kunnen opvangen terug zuiveren tot zuiver (drinkbaar?) water en dat het permanent beschikbaar is voor de bewoner(s).

Op het moment zijn we aan het onderzoeken welke systemen er op dit moment bestaan en hebben we contact gelegd met verschillende fabrikanten. We proberen om zoveel mogelijk informatie te vergaren zodat we een systeem kunnen selecteren wat aan onze eisen voldoet. We bespreken onze vooruitgang ook samen met onze projectleider zodat hij ons bijstuurt en begeleidt en we in de goede richting blijven werken. Op het einde van de rit hopen we een degelijk waterzuiveringssysteem te ontwikkelen wat in de toekomst gebruikt kan worden bij autonome wooneenheden.

Het is een hele boterham die we verwerken maar met een goede samenwerking en doorzettingsvermogen van ons team kunnen we tot een oplossing komen!

We houden jullie in ieder geval op de hoogte.

 

   

Wout Winters, Jeroen Zontrop en Kevin Cardinaels - Het team elektriciteit - werken aan de energievoorziening van de skilpod.

Elke dag verbruikt de gemiddelde Belg zo'n 1,7kWh. En dat is niet niks! En om voor al onze energiebehoefte te voorzien zijn er grote elektriciteitscentrales, zoals de kerncentrales, opgericht. Die energie dan wordt via het elektriciteitsnet bij ons thuis geleverd. En vandaag nemen we elektriciteit al vanzelfsprekend, sterker nog, we hebben het nodig! Het is overal aanwezig, en zo goed als onmisbaar. Al onze toestellen hebben het nodig om te kunnen functioneren.

Maar wanneer we nu zelf onze energie willen gaan opwekken, moeten we energie opwekkers voorzien. Team elektriciteit is bezig met het uitpluizen van alle mogelijke vormen van energieopwekking. Van zonnepanelen tot een simpele benzine generator.

Ook gaan we een vorm van energieopslag voorzien in de skilpod. Om ervoor te zorgen dat wanneer er energie over is er niets verloren gaat. Ook zal dit de continuïteit van onze installatie een boost geven!

 

Tegen 27 februari hebben we een deadline opgesteld. Wat moeten we allemaal af hebben?

  • We gaan fiches maken om alle verschillende soorten energie opwekkers en -opslag met elkaar te kunnen vergelijken.
  • We moeten één gemeenschappelijke tabel hebben die voor alle opwekkers en opslag hetzelfde is, om zo alles overzichtelijk en makkelijk te kunnen vergelijken.
  • Bekijken welke mogelijkheden en nog zijn op vlak van opslag en opwekking.